Parfümler Bozulur Mu?

Parfümler Bozulur Mu?
Parfüm bozulur mu sorusu sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Parfümlerin de kozmetik ürünleri gibi son kullanma tarihi olup doğru saklanmadığı taktirde bozulmaktadır. Bozulması ile birlikte kokularını da yitirip kullanılamaz hale gelebilirler. Parfümde bozulmaya en elverişli olan çeşitler yeşil notalı, meyve aromalı ve hafif kokulu olanlardır. Baharatlı ve odunsu kokular bozulmaya daha dayanıklı olanlardır.

Parfüm bozulur mu sorusu sıklıkla sorulan sorular arasındadır. Parfümlerin de kozmetik ürünleri gibi son kullanma tarihi olup doğru saklanmadığı taktirde bozulmaktadır. Bozulması ile birlikte kokularını da yitirip kullanılamaz hale gelebilirler. Parfümde bozulmaya en elverişli olan çeşitler yeşil notalı, meyve aromalı ve hafif kokulu olanlardır. Baharatlı ve odunsu kokular bozulmaya daha dayanıklı olanlardır.

Parfümün kapağınızı açtığınızdan itibaren kullanım zamanı devreye girmektedir. Zamanla koku kalıcılığını da yitirmeye başlayarak ciltte çeşitli reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu durum çok fazla yaşanmamakla birlikte bozulmasına en büyük haberci kokusunu yitirmeye başlaması ve kalıcılığında azalma durumlarıdır. Özellikle sıcak ortamlarda ve güneşle temasında parfümlerin miktarlarında azalma ve içeriğinde bozulmalar meydana geldiği görülmektedir. Orijinal parfüm, kaliteli ve bozulmayan parfüme işaret etmektedir. Bunların yanı sıra parfümünüz bozulmaya başlıyorsa şu belirtileri gözlemleyebilirsiniz;

·         Renk değişimleri,

·         Ekşimsi koku,

·         Yoğunluğunu kaybetme,

·         Notalarda kaybolma,

·         Parfüm miktarında azalma.

Parfüm Ömrü Ne Kadar?

Parfüm ömrü, kokunun kimyasal bileşimlerine göre değişkenlik göstermektedir. Her parfümün bir ömrü olabileceği gibi değişkenlik gösteren husus süresidir. Bunu en iyi anlamanın yolu kutu üzerinde verilen numara ve kodlara göre sorgulama yapmaktır. Bu araştırmalar sonucunda aldığınız parfümün net olarak ne kadar süre kullanılabileceğini öğrenebilirsiniz.

Aynı zamanda parfüm ömürleri genel olarak 3 ile 5 yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Fakat araştırmalara göre daha ağır notalara sahip olan parfümler uzun süre kullanım ömrüne sahiptir. Kolay kolay bozulmamakla birlikte kullanım şartı ve koşulları da bu hususta etkilidir. Daha hafif kokularda ise uçuculuk daha fazla olacaktır. Bu tarz kokular diğerlerine göre az raf ömürlüdür. Parfüm markaları, ürünlerinin kalıcılığına ve ömrüne dikkat etmektedir. Her markada farklı parfüm kullanma süresi mevcut olabilmektedir.

Parfüm Nasıl Saklanır?

Parfümünüz orijinal olsa bile belli başlı saklama yöntemlerine uyduğunuz taktirde uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz. Uygun saklama koşullarında muhafaza edilmeyen parfümler zamanla bayatlayabilir ve kokusunu kaybedebilir. Parfümler 20 derecenin altında muhafaza edilmeli, yoğun ışıktan korunmalıdır. Tüm etkenlere maruz kaldığında çok daha kısa sürede kullanılabilirliğini yitirebilmektedir. Sizler de parfümün nasıl saklanacağına dair bilgi araştırması yapıyorsanız aşağıda verilen kriterlere dikkat edebilirsiniz.

·         Kapağını Açık Bırakmamalısınız

Parfüm saklamanın püf noktalarından biri kullanıldıktan sonra kapağının kapalı tutulmasıdır. Kapatmadığınız taktirde parfüm oksijen alır ve yapısı bozulur. Minimum 1 saat bile açık kalması durumunda koku içeriği değişip uçabilir. Bu sebeple kullandıktan sonra kapağı daima kapalı tutulmalı, mümkünse kutusunda muhafaza edilmelidir. Böylelikle parfümünüzü daha uzun süre kullanabilirsiniz.

·         Oda Sıcaklığına Dikkat Etmelisiniz

Parfüm saklamanın en iyi yollarından biri de bulunduğu ortamın sıcaklığıdır. 20 derecenin altında bulunan ortamlar parfümler için elverişlidir. Buzdolabında muhafaza edilmesi de doğru değildir. Aşırı sıcaklardan ve sıcaklık dalgalanmalarından koruduğunuza emin olabilirsiniz.

·         Orijinal Şişelerinde Bulundurmalısınız

Parfümü uzun yıllar kullanmak ve kalıcılığını korumak için orijinal şişelerde bulundurmanız gerekmektedir. Farklı bir şişeye aktarmanız durumunda kokusunu kaybederek kalıcı parfüm olmaktan çıkar. Plastik şişelerden kaçınmalısınız, aksi halde parfümün kimyasını bozabilirsiniz.

·         Parfüm Şişesini Çalkalamaktan Kaçınmalısınız

Parfüm şişesini sallamaktan kaçınmak parfümler için oldukça önemlidir. Şişeyi sallamanız durumunda kabarcıkları meydana getirir ve istenmeyen oksidasyonu parfümün içine dahil etmiş olursunuz. Parfüm yapılarının çoğu hassas kimyasal bağ ve kolay karışabilen hassas karışımlara sahiptir. Sallama ya da çalkalama durumunda formülünü bozabilirsiniz.

·         Hava Geçirmeyen ve Karanlık Ortamlarda Tutmalısınız

Parfümü saklamanın en iyi yollarından biri kutusunda tutmaktır. Hava ve ışıksız bir ortam parfümünüzü zararlı ışınlardan koruyarak yapısının ideal seviyede kalmasını sağlamaktadır. Karanlık ve kuru ortamda tutarak kokusunun daha uzun süre kalmasını sağlayabilirsiniz.

·         Seyahat Esnasında Korunduğundan Emin Olmalısınız

Seyahate çıkmanız halinde parfümünüzün kırılıp dökülmeyeceğinden ya da hava almayacağından emin olmalısınız. Ayrı bir bakım çantasına dahil edebilir, ısı ve güneşten koruyabilirsiniz. Bavul çantanızda taşıyorsanız sağlam bir yere koyarak sallanmasını da engelleyebilirsiniz.

Parfümünüzün kalitesinden ödün vermemek ve uzun süre kullanmak için saklama koşullarına dikkat etmeniz memnun kalmanızı sağlayacaktır. Orijinal parfüm fiyatları ne olursa olsun doğru saklanmadığı ve korunmadığı taktir de vermiş olduğunuz paraların da pek bir önemi olmayacaktır. Yukarıdaki bilgilere uyduğunuz taktir de parfümünüzü daha uzun süre kullanabilir, bozulmalara engel olabilirsiniz.

BİZE ULAŞIN

Birbirinden Özel kampanyalarımızdan ve ürünlerimiz hakkında bilgi almak için Hafta içi
08:00 / 18:00'a kadar bize ulaşabilirsiniz.

BİZE YAZIN

Mecidiyeköy Mah. Şahinler Sok.
No:3/A Şişli/İstanbul
0850 885 17 08
  • image
  • image