Gümrük İhalesine Nasıl Girilir?

Gümrük İhalesine Nasıl Girilir?
Mutlaka duymuşsunuzdur “gümrük malları”.... Peki nedir bu gümrük malları dediyseniz işte şimdi tam da bu konudan biraz bahsetmek istiyoruz.

 

 

 

Günümüz hayat koşullarında hem kaliteli hem de ucuz eşya satın alabilme oldukça önemli bir yer kapsıyor. Telefondan, parfüme, giyim eşyalarına ve hatta arabaya kadar piyasa değerinden daha uygun fiyatlara alış veriş yapmak kim istemez ki.

Gümrük malları, gümrük idarelerince tasfiyelik hale gelerek tasfiye edilen ve bu eşyaların satılması durumudur.

 

Şimdi aklınıza bir çok soru geldi eminiz.

-Gümrükte hangi mallar var.?

-E-ihale nedir.?

-E-İhaleye, gümrük ihalelerine nasıl girerim.?

-Gümrük malları nerede satılır.?

-Gümrük mallarını nasıl satın alabilirim.?

-Gümrük malları perakende satış mağazası nedir.?

 

Bu soruların cevaplarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.!

Umarız yazımızı okuduğunuzda e-ihaleye katılım ve gümrükten eşya satın alımı hakkında yeterince bilgi sahibi olursunuz.

 

Tasfiye Nedir? Gümrük Mallarının Kaynağı Nedir?

 

İlk olarak belirtilmesi gereken konu, gümrük idareleri ticaret yapmazlar, kar amacı güderek yurtdışından veya yurt içinden eşya alıp satmazlar.

Peki bu mallar gümrük idaresine nereden geliyor ve nasıl temin ediliyor..?

 

Bu konuya şöyle bir açıklık yapmak gerekirse; Gümrüğe terk edilen eşyalar, tüzel  kişiler veya gerçek kişiler tarafından gümrüklere getirilip mevzuata uygun şekilde gümrük işlemleri tamamlanmayan eşyalar ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında yakalanan eşyalardır.

Tüm bu eşyalar Gümrük Kanunu’nun ilgili hükümlerine göre tasfiye işlemine tabi tutulurlar.

Tasfiye işlemini kısaca şöyle tarif edebiliriz; gümrük idareleri tarafından geçici depolama yerleri veya antrepolarda bekleyen malların bu yerlerden alınarak buraların boşaltılması yani bir anlamda temizliğinin yapılması demektir. Burada ki amaç; depolarda tasfiye için bekleyen malların bulundukları yerden kaldırılarak yeni gelecek olanlara yer açmaktır. Bu şekilde depolarda bekleyenlerin kontrolünün yapılmasının sağlanması ve tasfiyelik halde bekleyen eşyaların, bir an önce ekonomiye katkı sağlaması açısından genel bütçeye kazandırılmasını sağlamaktır.

 

Tasfiye işlemleri;

-İhale yoluyla satış suretiyle,

-Yeniden ihraç amaçlı satış suretiyle,

-Perakende satılmak suretiyle,

-Kamu kuruluşları ile özel kanunla kurulmuş vakıf ve 

  Derneklere tahsis edilmek suretiyle,

-İmha suretiyle,

-Özel yolla gerçekleştirilir.

 

Gümrük mallarının kaynağı ise; Tasfiyelik hale gelen, ihale yoluyla satış yöntemi ve perakende satış yöntemi kullanılarak satılan eşyalardır.

 

İthali yasak olmayan, insan, bitki, hayvan ve çevre sağlığı yönünden ülkeye girişinde herhangi bir sakıncası bulunmayan her türlü eşya ihale yoluyla veya perakende şekilde satışa sunulabilir. 

Hangi tasfiye yolunun kullanılacağına ise gümrük idareleri karar vermektedir.

 

Gümrük Malları Neden Ucuzdur?

 

Tasfiye edilmiş, bu yolla yapılan satışlarda gümrük idarelerinin kesinlikle kar amaçları olmadığını yukarıda belirtmiştik. 

İşte bu nedenden dolayı da ürünlerin fiyatları piyasa fiyatlarına göre daha aşağıdadır, bu sebeple gümrük malları ucuz olur.

İhale yoluyla satışlar ile  perakende satış işlemleri Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülmektedir.

 

Gümrük Mallarını Satın Alma Nasıl Olur.?

Gümrük Malları satışında e-ihale'ye katılarak veya perakende satış noktasından satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Gümrük E-İhalesi Nedir?

İhale yoluyla gümrük malları satışı, e-ihale yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Ticaret Bakanlığı’nın e-ihale işlemleri için ayrı bir web sayfası hazırlanmış ve hizmete sunulmuştur. Bu web sitesine https://www.eihale.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz. Söz konusu web sitesi kullanılarak e-ihale işlemlerine katılabilir ve ihaleyi kazanırsanız satın alma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

 

Gümrük Mallarını Perakende Satın Alma Nerede, Nasıl Yapılır?

Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı’nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen perakende satış mağazaları vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.

Tasfiye İdaresi yönetiminde, gümrük mallarının perakende olarak satılabilmesi için belirli yerlerde mağazalar mevcuttur.

Gümrük Mallarını satın alabileceğiniz Perakende Satış Mağazaları için https://www.gumrukmallarisatisi.com/ sitesinden ulaşabilirsiniz...

BİZE ULAŞIN

Birbirinden Özel kampanyalarımızdan ve ürünlerimiz hakkında bilgi almak için Hafta içi
08:00 / 18:00'a kadar bize ulaşabilirsiniz.

BİZE YAZIN

Mecidiyeköy Mah. Şahinler Sok.
No:3/A Şişli/İstanbul
0850 885 17 08
  • image
  • image